lauantai 28. helmikuuta 2009

Berliinin nähtävyydet: Brandenburgin portti

5.33 by Mikko ·
Tunnisteet:
Brandenburgin portti (Brandenburger Tor) on yksi Berliinin kuuluisimmista nähtävyyksistä ja kaupungin symboleista. Se rakennettiin vuosina 1788-1791 kuningas Friedrich Wilhelm II:n määräyksestä. Portti liittyy monin tavoin 1900-luvun monivaiheiseen historiaan.


Arkkitehtonisesti portti on vaikuttava. Se on 26 metriä korkea, 65,5 metriä leveä ja 11 metriä syvä rakennelma, jonka arkkitehtuuri on saanut vaikutteita muinaisen Ateenan Akropoliin rakennuksista.




Kylmän sodan aikana Brandenburgin portti oli osa Itä- ja Länsi-Berliinin rajaa sulkevaa rajavyöhykettä. Pääsy portille oli suljettu sekä idästä että lännestä. Näin Brandenburgin portti oli osa NATO:n ja Varsovan liiton välistä rajaa. Kylmän sodan vuosina portti oli keskeinen Euroopan jaon ja kylmän sodan symboli. Siksi oli luonnollista, että  USA:n presidentti Ronald Reagan piti portin luona kesällä 1987 kuuluisan puheensa, jossa hän vaati Neuvostoliiton presidentti Gorbatshovia purkamaan Berliinin muurin.

Yhdistyneessä Saksassa Brandenburgin portista tuli uuden, yhtenäisen Saksan ja avautuneen Euroopan symboli.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Berliinin hotellit ja nähtävyydet

Berliini on suosittu kaupunkilomakohde - eikä syyttä. Kaupungin museot ovat kiinnostavia, yöelämä vauhdikasta ja historia kiehtovaa. Lisäksi Berliinin hotellit ovat kohtuuhintaisia, aivan kuten koko suurkaupunki muutenkin. Lähde siis sinäkin Berliiniin viikoksi tai vaikkapa vain viikonlopuksi!

Berliinin taivaan alta

Berliinin taivaan alta
Brandenburgin portti

Sivun tietosuojakäytäntö

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille. Nämä yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia. Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, napsauta tätä.